ZELENAC - chorwacki rarytas
Zelenac to niezwykle rzadka, ale bardzo ciekawa odmiana winorośli. Obecnie uprawiany jest jedynie na terenie Sławonii w północnej Chorwacji, a także w niewielkich ilościach w środkowej Chorwacji oraz pod nazwą rotgipfler w okolicach Gumpoldskirchen w regionie Thermenregion w Austrii, gdzie często jest kupażowany z innymi odmianami.
Na terenach dzisiejszej Chorwacji szczep ten – jak się okazało – był dosyć popularny w uprawie kilkaset lat temu, jednak zagubił się gdzieś w odmętach historii na długie lata. Wspomina się o nim w zapiskach z czasów panowania tureckiego, jednak podczas 150 lat tych rządów, kiedy systematycznie niszczone były wszelkie uprawy winorośli, na zawsze przepadło wiele autochtonicznych szczepów.
Zelenac ponownie odkrył dla Chorwacji, a także przywrócił tu jego uprawy szanowany winiarz z Kutjeva - Vlado Krauthaker, który jest nie tylko znakomitym wytwórcą, ale też prawdziwym pasjonatem wina i winorośli oraz wszystkiego, co jest z nimi związane, włączając w to również historię.
Po odnalezieniu w jednej z zaniedbanych winnic nieznanej odmiany winorośli, Krauthaker rozpoczął poszukiwania. Podczas prac nad rozwiązaniem zagadki pomogły mu między innymi ryciny roślin, znajdujące się w starym atlasie poprzednich właścicieli Kutjeva z czasów Austro-Wegier, a następnie przeprowadzenie badań genetycznych znalezionych roślin. Na podstawie ich wyników okazało się, że chodzi o autochtoniczny szczep, który był już wcześniej z powodzeniem uprawiany na tych terenach, a który pod nazwą rotglipfer uprawiany jest obecnie także w jednym z regionów Austrii.
Vlado Krauthaker znany jest z tego, że niezwykle szanuje tradycję. Odkrycie nowego-starego lokalnego szczepu, który był uprawiany w miejscu, gdzie od wielu lat z sukcesami prowadzi swoją winnicę, nie mogło więc pozostać wyłącznie ciekawostką dla garstki pasjonatów lokalnej historii.
Dzisiaj, dzięki poszukiwawczej żyłce Vlado Krauthakera, w jego winnicy w miejscowości Kutjevo, po co najmniej stu latach przerwy, szczep zelenac jest ponownie kultywowany i powstaje z niego znakomite odmianowe wysokogatunkowe wino. Klimat oraz gleba Kutjeva doskonale sprawdzają się w uprawie tego szczepu, czego rezultatem jest obfite owocowanie, wymagające mocnego przycinania roślin na 6 pąków i tak zwany zielony zbiór w czerwcu.
Odmianowy Zelenac jest winem aromatycznym oraz zarówno w nosie, jak i na języku - żywym i ciepłym. Bardzo wyraźnie wyczuwalne są owoce, a także lekki ślad kwiatów i miodu. Jest to wino intensywne w smaku, ale ładnie zaokrąglone, z przyjemną kwasowością i długim finiszem, wino, które zasługuje na uwagę szczególnie tych wielbicieli wina, którzy poszukują czegoś nowego w temacie łączenia go z jedzeniem.
Zelenac jako szczep ma tendencje do akumulacji cukru, dzięki czemu nosi w sobie olbrzymi potencjał do wytwarzania win z przejrzałych winogron, a szczególnie tych powstających z wyselekcjonowanych podsuszonych owoców. Stanowi także świetną bazę do produkcji wysokiej jakości brandy.
Zelenac na dobre zadomowił się - obok graševiny i kilkunastu innych szczepów winorośli - na zboczach winnicy Vlado Krauthakera. Ten znakomity i uznany winiarz jest obecnie jedynym w Chorwacji wytwórcą odmianowego wina Zelenac.
Po zelenac i inne doskonałe chorwackie wina zapraszamy do: