Marijan Arman - opowieść

gru13
Arman Marijan

Nasza rodzinna winnica i winiarnia znajdują się w zachodniej części istryjskiej krainy winniczej, w bezpośrednim sąsiedztwie Poreča, w gminie Vižinada, a dokładniej we wsi Narduči.

 

Przepiękny widok na mury starego Grožnjana, od którego dzieli nas tylko dolina rzeki Mirny zapiera dech w piersiach. To właśnie na tych zboczach znajduje się niewysychające źródło naszej życiowej i twórczej inspiracji.

 

Podczas spaceru wśród bezkresnych winnic i gajów oliwnych, dostrzegając w oddali morze i Alpy oraz racząc się kropelką istryjskiej Malvazji, łatwo zagubić się w wymiarze czasu, zapomnieć o codziennych troskach i zgiełku miasta.

 

Nie lubimy mówić, że uprawiamy winorośl, lecz wzajemnie poznajemy się i uczymy. My nie produkujemy wina, my nim żyjemy.

Miłość do winiarstwa zaszczepił w nas drogi prapradziad Giorgio Arman, który sadząc w połowie dziewiętnastego wieku pierwsze krzewy rozpoczął tę trwającą już ponad sto lat rodzinną opowieść. Winogrodnictwo zawsze było podstawą egzystencji naszej rodziny, a z czasem stało się siłą napędową do życia.

Najważniejszy moment to połowa lat dziewięćdziesiątych, tak zwana Wiosna wina. Jako jedni z pierwszych entuzjastów zmodernizowaliśmy swoją winiarnię i rozpoczęliśmy nową erą wytwarzania wysokiej jakości, nowoczesnych win.

 

Świadomość tego wyzwania dodawała odwagi, ale też stawiała szereg kolejnych zagadnień przed całą nową generacją winiarzy. Jednocześnie wiedzę i miłość do istryjskiej ziemi, winorośli i wina wszyscy czerpaliśmy od naszyc ojców i dziadków. To, co najważniejsze już mieliśmy, bo było przenoszone z pokolenia na pokolenie. Mamy tego świadomość dzisiaj, kiedy wina z Istrii stały się symbolem dobrej jakości i wzorem dla innych.

Zachodnie umiejscowienie naszych winnic sprawia, że są maksymalnie nasłonecznione. O wyjątkowości ich położenia w odniesieniu do pozostałych części istryjskiej krainy winniczej stanowią specyficzny mikroklimat oraz mieszanka szaro-białych gleb. Jest to tak zwany klisz, który gwarantuje rozpoznawalność naszych win. 

 

Sześćdziesiąt procent nasadzeń w naszych winnicach zajmują odmiany białe, z przewagą szczepów malvasia i chardonnay, a także muszkat i sauvignon blanc. Wśród czerwonych dominują teran, cabernet sauvignon oraz refošk.

 

W naszej winnicy zbiory owoców odbywają się w drugiej połowie września, chociaż już pod koniec sierpnia sprawdzamy dojrzałość gron. Kiedy zawartość cukrów oraz kwasowość osiągną stały, idelanie zbalansowany poziom rozpoczynamy zbiory.

 

Wierzymy, że człowiek jest niezwykle istotnym, a wręcz niezastąpionym ogniwem w cyklu wzrostu winorośli, dlatego zbiory naszych winogron odbywają się wyłącznie ręcznie. Owoce praktycznie narychmiast trafiają do dalszej obróbki w naszej zmodernizowanej winiarni, która częściowo znajduje się pod ziemią.

Dzięki nowoczesnej technologii przeprowadzamy kontrolowaną fermentację białych i czerwonych rodzajów moszczu. Naszym ulubionym jednak miejscem jest część piwnic z beczkami barrique, gdzie leżakują i dojrzewają zarówno wina czerwone, jak i białe.

 

W obrębie piwnic posiadamy wygodną salę degustacyjną, mogącą pomieścić pięćdziesiąt osób. Wspaniałą atmosferę degustacji, oprócz naszych win oraz sera i suszonej szynki (pršut) domowej produkcji, dopełnią łagodne dźwięki stuletniego fortepianu.

 

Opowieść snuta przez samego wytwórcę oraz możliwość spróbowania wina w miejscu, gdzie powstało to niezapomniane doświadczenie, które pragniemy zaproponować każdemu wielbicielowi wina.

 

Wiemy, że uprawiamy najpiękniejszą ze sztuk, sztukę wina.

 

Z otwartym sercem zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby być częścią naszej rodzinnej opowieści.

gru  13