ajvar

Ajvar to niezwykle popularna na całych Bałkanach pasta z pieczonych warzyw, która w lokalnej kuchni stanowi niezbędny dodatek do grillowanego mięsa czy po prostu do kanapek.

Kilka krajów przypisuje sobie autorstwo tego kremowego przysmaku, jednak najprawdopodobniej na Półwysep Bałkański ajvar trafił kilkaset lat temu wraz z Turkami. Istnieje całe mnóstwo przepisów na ajvar, a w każdej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie ten jedyny właściwy i najlepszy. Nasza droga kuma Anita, która co roku przygotowuje kilkadziesiąt słoików pysznego ajvaru, obowiązkowo dodaje do niego czosnek. Zdradziła nam też, że jej tajemnym składnikiem  jest odrobina musztardy:)

Zgodnie z zasadą, że im prościej tym lepiej, podstawowy przepis na ajvar zawiera pieczoną czerwoną paprykę, bakłażana oraz olej i sól, ewentualnie ostrą papryczkę. Po upieczeniu, ręcznym obraniu ze skóry i dokładnym odcedzeniu warzyw, należy je zmielić w maszynce do mięsa, a następnie gotować przez kilka godzin, stopniowo dodając olej i cały czas mieszając. Przygotowanie dobrego ajvaru jest pracochłonne i wymaga dużo czasu. Coroczne gotowanie stanowi jesienną tradycję, kiedy to w gronie sąsiadów lub przyjaciół Chorwaci przerabiają wspólnymi siłami dziesiątki kilogramów papryki i bakłażana, a powstałym ajvarem delektują się podczas kolejnych spotkań, już nie tak bardzo pracowitych.  

Aktywne filtry:

-

Ale już niedługo będzie pełno:)