Olej z dyni

Olej z pestek dyni powstaje podczas procesu tłoczenia surowych lub prażonych pestek dyni oleistej. Olej otrzymany z surowych pestek zachowuje ich specyficzny aromat i smak, podczas gdy uzyskany z pestek uprzednio uprażonych zyskuje wyraźny orzechowy smak i zapach oraz głęboki ciemnozielony kolor.

Posiada liczne właściwości prozdrowotne, dlatego cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale też medycynie i kosmetyce.

Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu reguluje poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy naczyń. Przeciwdziała osłabieniu organizmu, stanom depresyjnym oraz ułatwia zasypianie.

Wysoka zawartość tokoferoli i fitosteroli sprawia, że wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a obecność zeaksantyny wspomaga wzrok i działa regenerująco przy zwyrodnieniu plamki żółtej.

Olej dyniowy wykazuje właściwości przeciwzapalne i zawiera kukurbitacyny, które działają paraliżująco na pasożyty układu pokarmowego i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu. Jednocześnie olej jest lekkostrawny i nie podrażnia błony  śluzowej żołądka i jelit, dzięki czemu  jest dobrze tolerowany nawet przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Silnie wpływa na obniżenie nadmiernego stężenia DHT, dlatego jest polecany jako remedium we wczesnej fazie łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn oraz zaburzeniach oddawania moczu i zaburzeniach potencji, a także w profilaktyce powyższych zaburzeń. Jednocześnie zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łysieniu typu androgenowego.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza, manganu, miedzi, cynku, selenu, potasu oraz witamin C, E, D, K i B olej z pestek dyni ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Przywraca odpowiednie nawilżenie i skutecznie natłuszcza i regeneruje naskórek oraz koi podrażnienia, dzieki czemu spłyca zmarszczki i rozstępy, a także zmniejsza cellulit. Stosowany na włosy wzmacnia je i zapobiega rozdwajaniu końcówek.

Olej dyniowy można stosować bezposrednio na skórę, chociaż ze względu na intensywny ciemny kolor i możliwość chwilowego zabarwienia skóry, lepiej rozcieńczyć go wodą lub innym olejem.

Olej z pestek dyni ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, przy czym trzeba pamiętać, że nie należy go podgrzewać, gdyż nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości, ale staje się szkodliwy.

W Chorwacji olej dyniowy najczęściej stosuje się do sałatki z fasoli oraz sałatki ziemniaczanej.

Aktywne filtry:

-