Oryginalne chorwackie dżemy, powidła i syropy, wytwarzane przez miejscowe manufaktury powstają na miejscu, z lokalnie uprawianych owoców. Ciepły chorwacki klimat sprawia, że tutejsze owoce są pełne naturalnej słodyczy i tutejsze przetwory owocowe oszałamiają smakiem.
Jednym z takich owoców jest figa. Figowce stanowią nieodzowny element dalmatyńskiego pejzażu, a zerwane prosto z drzewa owoce są przepyszne. Suszone figi nie tracą swoich cennych właściwości zdrowotnych, a zyskują na słodyczy. Naturalnie słodkie dżemy z suszonych fig z charakterystycznymi, pękającymi między zębami drobnymi pestkami, to przysmak dla dzieci i dorosłych na całym świecie, którym można się cieszyć przez cały rok.
Tradycyjny dżem figowy bez dodatków to klasyka, ale warto spróbować też nowe wersje, w których aromatyczna pomarańcza czy kwaskowa aronia nadają słodkiej fidze nowy wymiar smaku. Ciekawie smakuje dżem z suszonych fig z dodatkiem wiśni maraski, lokalnej chorwackiej odmiany o silnym aromacie i specyficznym smaku. Połączenie maraski z suszonymi figami jest strzałem w dziesiątkę!
Najbardziej oryginalnym wśród chorwackich dżemów jest dżem z suszonych fig z dodatkiem karobu. Karob czyli chleb świętojański to niezbyt popularny w Polsce owoc, który ma szerokie zastosowanie wszędzie tam, gdzie rośnie drzewo karobowe czyli w rejonie Morza Śródziemnego oraz Azji Mnijeszej. Ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz brak kofeiny, a także specyficzny słodki smak, karob często stosowany jest jako zamiennik kakao. Stosuje się go do pieczenia ciast, sporządzania napojów (także alkoholowych) oraz jako dodatek do deserów. Nadaje potrawom ciemny kolor oraz lekki miodowo-czekoladowy posmak, a w dżemie figowym sprawdza się doskonale.
Chorwackie przetwory są pyszne!
Aktywne filtry: