Sól morska

sól morska

Od tysięcy lat, sól pozyskiwana jest z wody morskiej. W dawnych czasach stanowiła niezwykle cenny towar, będący nie tylko substancją konserwującą żywność czy przyprawą, ale także środkiem płatniczym.

Dzisiaj sól jest najbardziej popularnym dodatkiem kulinarnym, dzięki któremu wiele potraw nabiera charakteru. Wiadomo już, że sól spożywana w nadmiarze jest szkodliwa, natomiast w odpowiednich ilościach jest wręcz niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ze względu na niższą zawartość sodu oraz naturalną zawartość minerałów, nieprzetworzona sól morska jest uważana - obok himalajskiej - za najzdrowszą. Ma także dosyć intensywny smak, co pozwala na ograniczenie ilości niezbędnej do uzyskania odpowiedniego efektu smakowego.  

W odróżnieniu od soli warzonej, sól morska ma postać mniejszych lub większych kryształków. Drobnoziarnista sól morska najlepiej sprawdza się jako dodatek do gotowania, natomiast gruboziarnista do doprawiania juz gotowych potraw.

Najszlachetniejszą postacią soli morskiej jest tak zwany kwiat soli. Powstaje wyłącznie w salinach, w których panują specyficzne uwarunkowania klimatyczne oraz wystepują określone gatunki alg morskich. Jest to sieć kryształków, które - w przeciwieństwie do klasycznej soli, która opada na dno basenu - pozostają na powierzchni, parującej w naturalny sposób solanki. Zbiory kwiatu soli odbywają się wyłącznie ręcznie.  Kwiat soli to wyrafinowana przyprawa, która służy do wydobywania ostatecznego smaku oraz ozdabiania gotowych dań.

 

Naturalna morska sól z saliny w Ninie jest certyfikowaną solą ekologiczną.

Aktywne filtry:

-