Lokalne smaki

Chorwackie produkty lokalne, pochodzące z małych gospodarstw lub zakładów wytwórczych, charakteryzują się doskonałą jakością składników, a przygotowywane są według tradycyjnych receptur, przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Spróbowanie tych przysmaków to często jedyna szansa na bliższe poznanie prawdziwej miejscowej kuchni i sprawdzenie czym tak naprawdę smakuje dany region.

Jeśli Dalmacja to przede wszystkim figi, oliwki i ryby, ale także wiśnia maraska czy karob. Jeśli Slawonia, to więcej mięsa, ziemniaków, a także papryka, dynia i konopie. Każdy z regionów ma swoją osobną historię kulinarną, w każdym dominują inne składniki i upodobania. Wspólnym elementem jest chęć pielęgnowania tradycji zarówno tych regionalnych, jak i rodzinnych.

Dla niektórych tradycyjne sposoby uprawiania roślin oraz konserwowania i przechowywania żywności, takie jak marynowanie, suszenie czy solenie, po dziś dzień stanowią jedyne dopuszczalne metody pracy, odziedziczone i udoskonale przez własnych przodków. Inni natomiast, na nowo odkrywają wartość przetworzonej w ten spsób żywności, która wyróżnia się nie tylko wspaniałym smakiem, ale stanowi podstawę zdrowia.

Tradycyjnie wytwarzany czysty miód, nierafinowana oliwa wytłaczana mechanicznie z lokalnych oliwek, miejscowa papryka w proszku bez sztucznych dodatków, ręcznie zbierana naturalna sól morska czy aromatyczny olej z prażonych pestek dyni lub pyszny kremowy ajvar to jedynie mały wycinek kulinarnej opowieści Chorwacji. To kulinarne delicje!

Aktywne filtry: