Oliwa z Oliwek

W krajach śródziemnomorskich drzewa oliwne uprawia się już od kilku tysięcy lat i to właśnie w tym regionie koncentruje się 95% światowej produkcji związanej z owocami tego drzewa. Najbardziej popularnym produktem jest olej oliwkowy czyli oliwa.

Nie inaczej jest na południowym wybrzeżu Chorwacji, które ze względu na łagodne zimy i suche, gorące lata stanowi doskonałe środowisko do uprawy oliwek. W Dalmacji drzewo oliwne i sama oliwa to część tożsamości i kultury. Począwszy od ciężkiej pracy rolnej, poprzez tradycję przetwórstwa, aż do roli jaką sama oliwa pełni w sposobie życia lokalnych mieszkańców. Uprawa i przeróbka oliwek to dzisiaj najważniejsza, obok produkcji wina, gałąź dalmatyńskiego rolnictwa.

Oliwa to niezwykle cenny skarb dla zdrowia i urody, to tak zwana superżywność. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy, przeciwutleniacze i szereg witamin. Hamuje rozwój miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała starzeniu, wspomaga trawienie i działa przeciwzakrzepowo. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci oraz jest wykorzystywana do produkcji mydeł, balsamów oraz płatków piorących do odzieży niemowlęcej.

Tłoczona na zimno oliwa z Dalmacji wyprodukowana jest wyłącznie z oliwek rosnących na miejscu, co sprawia, że jest aromatyczna, smaczna i zdrowa.

Aktywne filtry:

-