chorwackie wina w beczkach

Tradycja uprawy winorośli i produkcji wina na terytorium dzisiejszej Chorwacji sięga ponad dwóch tysięcy lat wstecz.

Zróżnicowane warunki geograficzne i klimatyczne sprawiają, że właściwie na terenie całego kraju uprawiane są różne odmiany winorośli specyficzne dla danego regionu, a wśród nich znajduje się ok. 130 autochtonicznych szczepów.

Większość produkowanych w Chorwacji win to wina białe, a najbardziej popularne z nich to Graševina, powstała w stu procentach ze szczepu o tej samej nazwie. Ze względu na kontynentalny klimat, graševina uprawiana jest w północnej części kraju, stąd zresztą pochodzi większość chorwackich białych win, podczas gdy w części nabrzeżnej przeważają odmiany czerwone.

Wino jest nieodzownym towarzyszem Chorwatów na co dzień i od święta. Niezwykle gościnni i lubiący biesiadować Chorwaci często wytwarzają je wyłącznie na potrzeby własne, gdyż lubią je produkować i lubią je pić. Wino podkreśla charakter lokalnych przysmaków lub po prostu chłodzi w upalne dni, ponieważ rozcieńczone wodą doskonale gasi pragnienie. Białe wino z dodatkiem wody niegazowanej to bevanda, natomiast z wodą gazowaną to tak zwany gemišt (czyt. gemiszt).

Warto spróbować jakie rezultaty osiągnęli mieszkańcy dzisiejszej Chorwacji przez ponad dwa tysiące lat doskonalenia się w produkcji wina.

Aktywne filtry:

-
Pusto :(