Przyprawy

Przyprawy

Różnorodność geograficzna i klimatyczna sprawia, że chorwacka kuchnia jest niezwykle bogata i zróżnicowana.

W części kontynentalnej, szczególnie Slawonii, zauważalny jest duży wpływ sąsiednich Węgier oraz w mniejszym stopniu kuchni środkowoeuropejskiej i tureckiej. Przeważają dania mięsne i mączne, wykorzystuje się również nabiał i kiszonki. Szeroko pojęta Chorwacja południowa to przede wszystkim - choć nie tylko - ryby, owoce morza i oliwa. Półwysep Istria znany jest natomiast z gęstych zup oraz potraw zawierających trufle i szparagi.

Niezależnie jednak od regionu, wszystkie chorwackie potrawy zawierają mnóstwo aromatycznych przypraw i ziół, które nie tylko poprawiają ich smak i wygląd, ale same w sobie posiadają mnóstwo cennych właściwości. Dotyczy to także naturalnej, ręcznie zbieranej w salinie Nin soli morskiej, pochodzącej z Morza Adriatyckiego, którą Chorwaci wykorzystują do gotowania pysznych potraw w całym kraju.

Małe gospodarstwa chorwackie, najczęściej rodzinne, specjalizują się w tradycyjnych metodach zbioru i przetwarzania lokalnie rosnących ziół i roślin przyprawowych. Jednym z takich miejsc, gdzie podczas produkcji nie używa się maszyn, ani procesów chemicznych jest właśnie salina w miejscowości Nin, gdzie od setek lat pozyskiwana jest morska sól. Podobne manufaktury w całym kraju produkują głównie na potrzeby miejscowego rynku, ale teraz kawałek Chorwacji, dzięki tym wysokiej jakości naturalnym produktom, może znaleźć się także w polskiej kuchni.

Aktywne filtry:

-