Przyprawy

Przyprawy

Różnorodność geograficzna i klimatyczna sprawia, że chorwacka kuchnia jest niezwykle bogata i zróżnicowana.

W części kontynentalnej, szczególnie Slawonii, zauważalny jest duży wpływ sąsiednich Węgier oraz w mniejszym stopniu kuchni środkowoeuropejskiej i tureckiej. Przeważają dania mięsne i mączne, wykorzystuje się również nabiał i kiszonki. Szeroko pojęta Chorwacja południowa to przede wszystkim - choć nie tylko - ryby, owoce morza i oliwa. Półwysep Istria znany jest natomiast z gęstych zup oraz potraw zawierających trufle i szparagi.

Niezależnie jednak od regionu, wszystkie chorwackie potrawy zawierają mnóstwo aromatycznych przypraw i ziół, które nie tylko poprawiają ich smak i wygląd, ale same w sobie posiadają mnóstwo cennych właściwości.

Małe gospodarstwa chorwackie, najczęściej rodzinne, specjalizują się w tradycyjnych metodach zbioru i przetwarzania lokalnie rosnących ziół i roślin, głównie na potrzeby miejscowego rynku. Teraz kawałek Chorwacji, dzięki tym wysokiej jakości naturalnym produktom, może znaleźć się także w polskiej kuchni.

Aktywne filtry:

-