OPG RRAKOVEC to rodzinna firma, która od 25 lat zajmuje się uprawą drzew oliwnych i wytwarzaniem najwyższej jakości oliwy. Rodzina Rakovec wyraża swój szacunek do ziemi i środowiska realizując zasadę, według której "nie odziedziczyliśmy ziemi po naszych przodkach, ale pożyczyliśmy ją od naszych dzieci".

W gajach oliwnych rodziny panuje bioróżnorodność, rosną w nich również czereśnie, śliwy, figi i jeżyny, co wpływa nie tylko na jakość uprawianych oliwek, ale także na zachowanie tradycyjnego krajobrazu Istrii. Jeśli zachodzi potrzeba użycia środków ochrony roślin, wybierane są te o minimalnym wpływie na środowisko. Ilość zbiorów jest zdecydowanie mniej ważna niż zachowanie stałej, wysokiej jakość oliwy.  

Produkowana przez rodzinę Rakovec oliwa wytwarzana jest z 14 odmian oliwek. Jej kwasowość wynosi 0,07% czyli 11 razy mniej niż wynosi górna norma dla oliwy extra virgin, co wpływa nie tylko na doskonały smak i zapach, ale także przedłużoną trwałość. Oliwa Bilini odnosi sukcesy na miedzynarodowych konkursach (np. Gold Award na NYIOOC w 2018, 2019 i 2021 roku), a od kilku lat jest uwzględniana w corocznym prestiżowym zestawieniu 500 najlepszych oliw świata (rok 2017, 2018, 2019 oraz 2021).