Serowarnia MIH z miejscowości Kolan na wyspie Pag to obecnie jeden z największych poducentów sera z Pagu (chorw. paški sir). Ta nowoczesna firma należy do rodziny Pernjak, która od pokoleń związana jest z wyspą, gdzie zajmuje się hodowlą owiec oraz produkcją serów i mięsa owczego.
Produkcja certyfikowanego sera z Pagu podlega ścisłym wymogom i kontroli, dlatego mleko przeznaczone do jego produkcji pochodzi od owiec ze stada własnego (ponad 450 sztuk mlecznych owiec) oraz stad lokalnych gospodarzy z wyspy. Mleko krowie, z którego wyrabiane są sery krowie i mieszane, pochodzi od kooperantów z regionu Liki i Dalmatyńskiego Zagórza.
W tej chwili firma zatrudnia 25 osób i produkuje w sumie ponad 250 ton różnych serów rocznie. Gwarancją jakości produktów firmy jest ponad sto trzydzieści lat rodzinnej tradycji serowarskiej oraz przynależność do Stowarzyszenia Producentów Sera z Pagu. Sery produkowane przez serowarnię MIH są regularnie nagradzane na konkursach krajowych i międzynarodowych.
Produkowany przez firmę paški sir (ser z Pagu) jest wyrobem certyfikowanym, znajdującym się na liście produktów o chronionej nazwie pochodzenia i chronionym oznaczeniu geograficznym.