
Autentyczne śródziemnomorskie specjały, powstałe z autochtonicznych surowców według tradycyjnych receptur to filar działalności rodziny Bistre-Vidović.
Manufaktura i rodzinne kulinarne atelier znajdują się we wsi o nazwie Kali, położonej niedaleko miejscowości Lovran na półwyspie Istria. W tym otoczonym piękną przyrodą miejscu, z wyjątkowym widokiem na zatokę Kwarnerską można dowiedzieć się jak smakuje ten region, zgodnie z dewizą rodziny: jeśli chcesz naprawdę poznać Kwarner, usiądź w nim do stołu.
Właściciele od lat zajmują się tradycyjną uprawą miejscowych roślin oraz przetwarzaniem ich według - powoli już zapominanych - lokalnych przepisów. Rodzina Bistre-Vidović specjalizuje się przede wszystkim w wyrobach z jadalnych kasztanów (maronów) oraz fig, a wytwarzane przez nią przysmaki były wielokrotnie nagradzane w Chorwacji, a także poza jej granicami.