Nazwa marki pochodzi od greckiego słowa „Rheos”, oznaczającego „płynąć” i symbolizuje proces, który rozpoczyna się dojrzewaniem owoców oliwki, a którego efektem końcowym jest powstanie „płynnego zielonego złota“ - oliwy z pierwszego tłoczenia.
Pierwszy gaj oliwny rodziny Brečević powstał w 1981 roku i od tego czasu uprawy są sukcesywnie powiększane. Gaj znajduje się w okolicach miasta Novigrad w zachodniej części półwyspu Istria, w pobliżu miejscowośći Dalja. Na wzgórzu z którego roztacza się widok na morze położona jest rodzinna uprawa Kamponovo, gdzie rosną drzewa oliwne zarówno odmian autochtonicznych, jak i napływowych.
Można śmiało powiedzieć, że miłość do drzew oliwnych, winorośli i ziemi istryjskiej jest wpisana w korzenie rodziny Brečević, ponieważ tradycję uprawy oliwek i wytwarzania oliwy kontynuuje już trzecie pokolenie.
Andrea Brečević, który przejął rodzinny interes po dziadku i ojcu, zdobył kierunkowe wykształcenie w Chorwacji i we Włoszech. Obecnie spełnia swoje marzenia o kontynuacji rodzinnej tradycji i rozwijaniu marki RHEOS, pod którą kryją się doskonałe istryjskie oliwy z pierwszego tłoczenia.
Nagrody 2023:
RHEOS Premium Blend: Platynowy medal, BERLIN GOOA (NIEMCY); Złoty medal, NEW YORK IOOC (USA); Złoty medal, JAPAN OLIVE OIL PRIZE (JAPONIA); FLOS OLEI 2023; Złoty medal, 8. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
RHEOS Buža: Złoty medal, 8. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
Nagrody 2022:
RHEOS Premium Blend: Złoty medal, NEW YORK IOOC (USA); Best of Croatia, JAPAN OLIVE OIL PRIZE (JAPONIA); Best in class, JAPAN OLIVE OIL PRIZE (JAPONIA); Złoty medal, BERLIN GOOA (NIEMCY); FLOS OLEI 2022; Złoty medal, 7. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
RHEOS Leccino: Złoty medal, 7. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
RHEOS Istarska Bjelica: Złoty medal, 7. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
Nagrody 2021:
RHEOS Premium Blend: Złoty medal, NEW YORK IOOC (USA); Złoty medal, EVO IOOC (WŁOCHY); Złoty medal, JAPAN OLIVE OIL PRIZE (JAPONIA); Złoty medal, BERLIN GOOA (NIEMCY); Platynowy medal (Design – Gourmet olive oil) OLIO OFFICINA (WŁOCHY); Platynowy medal (Design – Comercial line) OLIO OFFICINA (WŁOCHY); FLOS OLEI 2021; Złoty medal, 6. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
RHEOS Leccino: Platynowy medal (Design – Gourmet olive oil) OLIO OFFICINA (WŁOCHY); Platynowy medal (Design – Comercial line) OLIO OFFICINA (WŁOCHY); Złoty medal, 6. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
RHEOS Istarska Bjelica: Platynowy medal (Design – Gourmet olive oil) OLIO OFFICINA (WŁOCHY); Platynowy medal (Design – Comercial line) OLIO OFFICINA (WŁOCHY); Złoty medal, 6. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA)
Nagrody 2020:
RHEOS Premium blend: Złoty medal, JAPAN OLIVE OIL PRIZE (JAPONIA); Złoty medal, EVO IOOC PALMI (WŁOCHY); Złoty medal, NEW YORK IOOC (USA); FLOS OLEI 2020; Złoty medal, 5. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA); Złoty medal, OLEUM OLIVARUM (CHORWACJA)
RHEOS Istarska Bjelica: Złoty medal, 5. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA); Złoty medal, OLEUM OLIVARUM (CHORWACJA)
RHEOS Leccino: Złoty medal, 5. FESTIVAL MASLINA (CHORWACJA); Złoty medal, OLEUM OLIVARUM (CHORWACJA)
Nagrody 2019:
RHEOS Premium blend: Srebrna nagroda (Projekt etykiety), LONDON IOOC (WIELKA BRYTANIA); Brązowa nagroda (Ogólny wygląd), LONDON IOOC (WIELKA BRYTANIA); Złoty medal, OLEUM OLIVARUM (CHORWACJA); Złoty medal, EVO IOOC PALMI (WŁOCHY)
RHEOS Istarska bjelica: Złoty medal, OLEUM OLIVARUM (CHORWACJA)