Garść inspiracji kulinarnych - olej z pestek dyni

maj 06 2020
Garść inspiracji kulinarnych - olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni jest niezwykle popularny w kuchni północnej Chorwacji, a także sąsiedniej Austrii, Słowenii oraz Węgier. Lekko orzechowy w smaku, doskonale komponuje się z wszelkimi warzywami, zwłaszcza strączkowymi oraz gotowanymi i pieczonymi ziemniakami. Należy pamiętać, aby olej z pestek dyni spożywać wyłącznie na zimno, gdyż podgrzany nie tylko traci swoje cenne właściwości, lecz staje się wręcz szkodliwy dla zdrowia.

 

Olej z pestek dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich kasz i kremowych zup warzywnych, można też na jego bazie przygotowywać pyszne sosy do sałatek.

 

Oto kilka typowych oraz nietypowych pomysłów na wykorzystanie w kuchni oleju z pestek dyni. Smacznego!

 

 

 

Codziennie – niecodziennie

 

 

Zupa krem

 

Polej dowolną warzywną zupę krem olejem dyniowym i posyp uprażonymi na patelni pestkami dyni - będzie jeszcze lepsza!

 

 

Ziemniaki do obiadu

 

Spróbuj dodać odrobinę oleju z pestek dyni do tłuczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego, które przygotowujesz zazwyczaj na obiad. Pychota!

 

Zielona sałata do obiadu

 

Zamień oliwę na olej dyniowy jako dodatek do klasycznej zielonej sałaty, którą doprawiasz tylko solą i octem – będzie świetna!

 

Deser

 

Polej olejem z pestek dyni lody waniliowe lub tradycyjny sernik – to będzie odkrycie!

 

 

 

 

 

Tradycyjnie czyli tak, jak jedzą Chorwaci

 

 

 

 

Klasyczna sałatka z fasoli (Grah salata)

 


 

  • ok. 1 szkl. fasolki (konserwowej lub ugotowanej)
  • pół cebuli
  • olej z pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie ocet

 

Odcedź fasolkę i wymieszaj ją z pokrojoną w cienkie pióra cebulą. Dopraw solą, pieprzem oraz olejem z pestek dyni (i opcjonalnie odrobiną octu), a nastepnie schłodź w lodówce.

W wersji nieco unowocześnionej dodaj roszponkę lub rukolę. 

Sałatkę podaje się zazwyczaj do grillowanych mięs, ale może stanowić doskonałe samodzielne danie.

 

 

Sałatka ziemniaczana (Krumpir salata)

 

  • ok. 6 dużych ziemniaków
  • cebula
  • olej z pestek dyni
  • ocet
  • sól

 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w grube plastry. Wymieszaj z pokrojoną w cienkie pióra cebulą oraz olejem z pestek dyni i octem, dopraw solą. Schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę, a przed podaniem sprawdź czy nie trzeba dodać soli i octu.

Sałatka świetnie pasuje do grillowanych mięs i kiełbasek.

 

 

Pasta do chleba z białego sera

 

  • 5 łyżek białego sera
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie:  prażone pestki dyni/szczypiorek/chili

 

Wymieszaj dokładnie ser i olej z pestek dyni, dopraw solą i pieprzem.

Pastę możesz dodatkowo posypać uprażonymi pestkami dyni, szczypiorkiem lub papryczką chili.

Najlepiej smakuje z chlebem razowym.

 

 

Surówka z kiszonej kapusty

 


 

  • ok. 1 szkl. kiszonej kapusty

sos:

  • olej z pestek dyni
  • ewentualnie przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku i odrobina kminku

 

Jesli kapusta jest bardzo intensywna w smaku, opłucz ją pod zimną wodą, aby nie była zbyt kwaśna lub słona, a nastepnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem.

Pasuje do dań mięsnych i smażonej ryby.

 

 

  

Pomysłowo i pysznie

 

 

 

Sałatka z mozarellą i truskawkami

 

 

 

  • 2 garście rukoli
  • 2 kulki mozarelli
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki prażonych pestki dyni lub słonecznika
  • olej z pestek dyni
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

 

Rukolę opłucz, osusz i wyłóż na talerze. Dodaj poszarpaną mozzarellę, dopraw odrobiną soli, ułóż połówki truskawek i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Polej olejem z pestek dyni i odrobiną octu balsamicznego, a następnie posyp zrumienionymi na patelni pestkami.

Doskonale smakuje z grillowaną bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina!

 

 

Sałatka z bobem lub fasolką szparagową i pomidorami

 

  • ok. 1 szklanki ugotowanego bobu lub żółtej fasolki szparagowej
  • kilka liści czerwonej sałaty radicchio
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 średnie pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • olej z pestek dyni
  • ocet winny lub jabłkowy
  • sól
  • pieprz

 

Obierz bób/pokrój na kawałki fasolkę szparagową oraz pokrój w grubą kostkę ziemniaki. Na talerze wyłóż poszarpaną sałatę, bób lub fasolkę, ziemniaki, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną w cienkie pióra cebulę. Dopraw solą i pieprzem, polej olejem z pestek dyni oraz skrop octem i wymieszaj.

Sałatka jest bardzo sycąca, więc może stanowić samodzielne danie.

 

 

Sałatka z kaszą jaglaną i burakami

 

  • kilka łyżek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 2 garście rukoli
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • ok. 100 g ser feta
  • kilka orzechów włoskich
  • olej z pestek dyni
  • ocet balsamiczny lub winny
  • sól
  • pieprz

 

Rozłóż na talerzach umytą i osuszoną rukolę, dodaj kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę  buraki oraz ser feta i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą (uwaga: ser feta sam w sobie jest słony!) i pieprzem, polej olejem z pestek dyni, skrop niewielką ilością octu i posyp dużymi kawałkami orzechów. 

Sałatka doskonale sprawdzi się jako lunch lub kolacja!

 

 

Smacznego!

maj  06