maj 10 2021
 Adriatyckie sardynki

Adriatyckie sardynki

Lokalne wyspiarskie tradycje oraz sto lat doświadczenia firmy Mardešić w połowie i przetwórstwie ryb gwarantują doskonałą jakość i smak sardynek, które są niezwykle popularnym w krajach śródziemnomorskich gatunkiem ryb.

 

 

 

maj  10  2021
Więcej
sie 26 2020
figi

O figach

Figa nazywana jest królową owoców Śródziemnomorza i od tysięcy lat zajmuje silną pozycję  w kulturze gastronomicznej tego regionu, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Ten niepozorny z zewnątrz owoc, zerwany prosto z drzewa, kryje w sobie fascynujące, kolorowe wnętrze, zawierające mnóstwo drobnych pestek, które przyjemnie pękają podczas rozgryzania. Świeże figi nie są szczególnie wytrzymałe i nie nadają się do długiego przechowywania i transportu, ale na szczęście można je ususzyć i właśnie w takiej postaci są rozpoznawane i uwielbiane na całym świecie.

 

sie  26  2020
Więcej
maj 06 2020
Garść inspiracji kulinarnych - olej z pestek dyni

Garść inspiracji kulinarnych - olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni jest niezwykle popularny w kuchni północnej Chorwacji, a także sąsiedniej Austrii, Słowenii oraz Węgier. Lekko orzechowy w smaku, doskonale komponuje się z wszelkimi warzywami, zwłaszcza strączkowymi oraz gotowanymi i pieczonymi ziemniakami.

maj  06  2020
Więcej