Graševina, najpopularniejsze chorwackie białe wino

paź14
Graševina

Chorwackie określenie graševina dotyczy szczepu, który jest znany pod nazwami welschriesling, laški rizling, olasz rizling, vlašsky ryzlink czy riesling italico.

 

Dokładne pochodzenie tej odmiany nie zostało potwierdzone, istnieją teorie wskazujące, że jej ojczyzną jest Francja, inne mówią o Rumunii, Austrii lub Włoszech. Faktem jest, że uprawa tego szczepu jest najbardziej popularna w krajach naddunajskich: Chorwacji, Rumunii, Słowacji, Serbii, Austrii i na Węgrzech, a spoza tego kręgu we Włoszech, Francji i Słowenii. Zdecydowanie najwięcej tych winorośli rośnie w Chorwacji, gdzie stanowi najpopularniejszy szczep i najpopularniejsze wino. Chorwaci tak pokochali tę odmianę, że stworzyli dla niej własną nazwę - graševina, tak samo określają powstałe z niej wino odmianowe.

 

 

Graševina jako winorośl wymaga klimatu kontynentalnego i w związku z tym jest uprawiana w północnej części Chorwacji. Jest to odmiana dosyć odporna na warunki i nawet w trudnych latach daje dobre rezultaty. Jednocześnie w warunkach doskonałych daje rezultaty doskonałe, a najlepsze uwarunkowania do jej uprawy posiadają naddunajskie regiony Baranja i Ilok oraz Kutjevo położone w środkowej Slawonii.

 

Graševiny z Baranji zawsze obfitują w cukry, alkohol i ciało. Na skoncentrowaną zawartość małych gron i ograniczone zbiory wpływa sama natura – lessowe naddunajskie gleby i letnie upały.

Nieco dalej na wschód znajduje się Ilok, zasłonięty pasmem Fruška gora, dzięki czemu tutejsze owoce zawierają trochę więcej kwasowości, która nadaje winom świeżość, przez co stają się lżejsze i bardziej aromatyczne.

 

Jednak biorąc pod uwagę bogactwo aromatu, pierwsze miejsce zajmują graševiny z regionu Kutjevo. Winorośle uprawiane na zboczach miejscowych wzgórz nie dają winom stuktury, którą zdecydowanie posiadają wina z Baranji, ale nadają im bardzo atrakcyjny, rzeźwy charakter z optymalną proporcją kwasowości, dzięki czemu przywołują skojarzenia soczystych jabłek. Typowe zbiory wykazują aromaty od świeżych owocowych (jabłka, cytrusy) do łagodnych ziołowych. W cieplejszych latach można wyczuć egzotyczne owoce, natomiast późne zbiory oznaczają podwyższony poziom cukru, a tym samym mocne aromaty kwiatowe, aż do miodowych.

 

Graševina jest szczepem odpowiednim do zbiorów późnych, selekcjonowanych oraz lodowych. Wspólną charakterystyką szczepu jest pozostająca w ustach na końcu specyficzna pikantna goryczka.

 

 

 

 

Żadna największa gala i uroczystość, ani najmniejsza impreza w Chorwacji nie dbywa się bez Graševiny. Wino to jest tak uwielbiane przez Chorwatów, że większość produkcji spożywana jest na rynku krajowym. Kiedy już jednak trafi za granicę, zdobywa uznanie nie tylko wśród wielbicieli wina, ale i na międzynarodowych konkursach na całym świecie.  Decanter World Wine Awards, Challenge International du Vin, MUNDUS VINI Great International Wine Award, Međunarodni festival graševine to tylko niektóre z konkursów na których Vlado Krauthaker z Kutjeva regularnie otrzymuje nagrody za swoje Graševiny.

 

 

paź  14