Adriatyckie sardynki

maj 10 2021
 Adriatyckie sardynki

Lokalne wyspiarskie tradycje oraz sto lat doświadczenia firmy Mardešić w połowie i przetwórstwie ryb gwarantują doskonałą jakość i smak sardynek, które są niezwykle popularnym w krajach śródziemnomorskich gatunkiem ryb.

 

Świeżo złowione sardynki w zalewie z bio oliwy, z dodatkiem śródziemnomorskich ziół, w sosie pomidorowym czy wyjątkowej, dietetycznej marynacie cytrynowej bez dodatku oleju pozwalają poczuć Dalmację w każdym zakątku świata. Łowione w wodach Morza Adriatyckiego i od razu przetwarzane rybki stanowią wyborną przekąskę same w sobie, ale też świetnie sprawdzają się jako dodatek do past kanapkowych, sałatek czy pizzy. Warto spróbować!

 

Podane po prostu z salsą pomidorową oraz pięknie ozdobione - zawsze wyglądają apetycznie.

 

 

Świetnie nadają się do zapieczenia w cieście, na przykład ze szparagami, a dodanie odrobiny świeżych ziół lub rukoli sprawi, że ten pyszny zestaw będzie również wizualną ozdobą stołu.

 

 

Klasyczna bruschetta z sardynką oraz pomidorem, oliwkami i odrobiną aromatycznej olliwy może stanowić doskonałe uzupełnienie kremowej zupy ziemniaczanej lub dyniowej.

 

 

 

Dietę śródziemnomorską, której częścią jest kuchnia dalmatyńska, uważa się za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Jest to ciekawa propozycja nie tylko dla wielbicieli zdrowego stylu życia, ale także dla wszystkich smakoszy, ponieważ świeże lokalne składniki oraz tradycyjne przepisy to murowany przepis na pyszne dania.

 

A doskonałe sardynki prosto z Morza Adriatyckiego są właśnie jednym z elementów, dzięki którym kuchnia dalmatyńska jest nie tylko zdrowa, ale i wyjątkowo smaczna!

 

 

 

 

maj  10